Подходящата атмосфера за лягане – за ритуали, лампи и легла

Да започнем с лошата новина – няма една валидна 100 процентова рецепта за приспиването на деца. Както във всичко останало и тук бебетата и децата са строго индивидуални и всяко семейство трябва да намери своята рецепта или метод. Добрата новина е, че има много идеи и детайли, които могат да благоприятстват заспиването на детето.

Подготовката за лягане започва не от момента на лягането в леглото – всъщност тя е резултат от активността ни през деня и заниманията преди лягане. Разходките, свежият въздух и движението през деня допринасят за по-лесното заспиване вечер.

Хубаво е в последните 1-2 часа преди лягане да избягвате шумни и активни игри при по-големите деца с голямо гъделичкане и гонене из стаята например. За бебетата е важно ако имате ритуал на къпане вечер, той също да бъде извършен възможно по-рано. Водата ободрява, а не приспива бебето.

Не само телевизията е желателно да се избягва ако не изцяло да се изключи в първите три години от живота на децата. Същото важи за всички устройства с дисплей. Комплексните картини, с които боравят тези технологии са напрягащи и изтощаващи за бебешкия и детски мозък, който се затруднява с преработката им. Също така не може със сигурност да се каже как и къде видяните картини се запечатват в мозъка и влияят на крехкото детско съзнание и сън. Преобладаващата синя светлина, с която работят дисплеите дразнят ретината на окото и пречат на съня. Не ги допускайте в спалнята.

Опитайте се да намалите светлината в последния половин час преди лягане и превключете в модус на релаксация.

Както вече писах в друга статия, най-важното условие, за да може детето да се отпусне и отдаде на съня е то разбира се да е уморено да някаква степен и да се чувства сигурно и спокойно. Това трябва да излъчва и този, който го слага в леглото. Бъдете сигурни, че ако вие сте под напрежение, защото трябва да проведете още един спешен телефонен разговор, не сте вечеряли, мислено пишете списъка за пазаруване или се страхувате, че чиниите ще избягат от мивката, детето ви усеща вашето напрежение. Опитайте се максимално да освободите съзнанието си от несвършените задачи и задължения и се посветете на придружаването на детето в страната на сънищата. Ако имате часовник в спалнята – махнете го. Точната представа за времето усилва напрежението ви.

Ритуали преди лягане дават на детето сигурност. Опитвайте се да спазвате определена последователност в това което правите – примерно повиване, проветряване на стаята, намаляване или напълно изгасване на светлината, лягане в леглото, две-три песнички ако детето е още малко за книжки или лека приспивна или отпускаща музика, галене, кърмене или каквото сте установили че помага.

Напук на рекламите и романтичните представи избягвайте шарени, светещи или шумни въртящи се играчки над погледа на детето – те са по-скоро дразнители. За цялата атмосфера в стаята важи колкото по-скучно, толкова по-вероятно детето да се отегчи и заспи по-бързо.

Тук искам да отворя една важна скоба за сигурността в леглото независимо от това дали децата спят в собствено или в семейното легло

          Уверете се, че детето няма как да изпадне от леглото

          Не използвайте възглавница, одеяло или играчки за детето в леглото. Особено за бебета до 4 месеца, които не могат да се завъртят самостоятелно или да повдигнат главата си има опасност от задушаване. Като алтернатива за одеялото използвайте бебешки спален чувал.

          Електрически уреди и лампи трябва да са недосегаеми за бебето.  

          Леглото да не е в близост до прозорец, пердета или щори както и рафтове с предмети.

          Не използвайте верижки или шнурове за биберон.

          Домашни любимци не трябва да имат свободен достъп до детето, когато то спи.

          За спящите в семейно легло. Не употребявайте цигари и алкохол.

Този списък със сигурност не е пълен, но е важна предпоставка за сигурността на детето в леглото.

И не се отчайвайте ако детето въпреки всичките ви усилия плаче и не иска да стои спокойно в леглото. Особено малките бебета преработват вечер преживелиците от деня чрез плач. Понякога просто им трябва време и разбиране. Внимание! Не бъркайте това с така популярното Остави го да си поплаче. Винаги бъдете до и със детето си, говорете му, кърмете го, пейте, носете го из стаята и изразете разбирането си с каквото и както можете. Ако сте прекалено изтощени помолете таткото да ви смени, излезте от стаята и поемете въздух. Обикновено този период преминава след първите няколко месеца и децата започват все по-лесно да се отдават на съня. Стремете се обаче при трудност за успокоение и заспиване да не сменяте обстановката ако не се налага – тоест не напускайте стаята с детето или пускайте силно осветление. Ако искате да проверите дали детето се нуждае от повиване, правете го на място и при намалена светлина.

Имайте търпение и търсете помощ от партньора, роднини и приятели ако се нуждаете от такава. Преумората е опасна за емоционалното ви състояние и трезво мислене и не губете вяра, че ще дойдат и по-добри времена.

За онези от Вас, които нямат такъв проблем и имат деца, които заспиват самостоятелно и непробудно – наслаждавайте се на този факт и го пазете за себе си!

 

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.