Бебеносенето е любов

Photo credit: StefanieArcher via Foter.com / CC BY-ND

Признавам си – бебеносенето е една от любимите ми теми. Учудващо имайки предвид, че по време на бременността изобщо не беше на преден план. Беше любов от втори поглед.

Някъде в 8-ия месец от бременността по време на курса Грижа за бебето през първата година за първи път физически се сблъсках със слинговете и системите за носене. Акушерката, която водеше курса извади няколко броя и ни показа един метод за връзване, който трябваше да ни служи на първо време. Аз и мъжът ми го изпробвахме – видя ни се доста сложно и без да му обърнем много внимание мислено го подредихме до нещата, които може да си купим някой ден ако се наложи за нещо. Този ден дойде съвсем бързо, когато се прибрахме от болницата и ни нападнаха първите гости. Това беше най-лесната възможност, да избегнем превъзбудата на детето и безразборното му прехвърляне от ръка на ръка.

Но да се върнем към курса. Тогава повече ме впечатли изказването на акушерката, която сподели, че няма бебешка количка, а ползва само слинг и ергономична раница. Сега си представете лицата на  10 бъдещи майки, които преди броени седмици са дали цяло състояние за първата количка с всички възможни екстри. Заваляха безброй скептични погледи и въпроси – ама как така без количка, не тежи ли много, че защо толкова пари за едно парче плат, здравословно ли е изобщо и т.н.

И на мен ми се стори доста странно, въпреки че аз бях доста прагматична в това отношение и се бях снабдила с по-старичък модел количка, втора ръка на добра цена. В последствие мога да кажа, че решението ми да не се охарчвам тук е било едно от най-разумните ми. За разлика от покупките ни, дъщеря ни е виждала количката от вътре доста по-рядко. Вече съм убедена, че живот без бебешка количка не само е възможен, но е и доста по-лесен и удобен.

За предимствата на бебеносенето може да се пише много, но искам да спомена само по-съществените. То не само е природосъобразното ни положение в първите години от живот: бебеносенето успокоява, стимулира физическото и социалното развитие, помага за регулирането на дишането и температурата, дава на детето чувство за сигурност и го пази от излишни външни дразнители.

Предимствата за носещите майки и татковци също са безкрайни. Имаме две свободни ръце, детето ни е близо до нас и можем да разпознаваме и откликваме на нуждите му по-бързо, придвижването из града е много по-безпрепядсвано, което улеснява и по-добрия социален живот. Мястото, което слинговете и раниците заемат в къщи, багажника или където и да било е значително по-малко от това на количките и те не изискват сложно сгъване и разгъване. Особено в България, където уличните условия са меко казано неблагоприятни за майки с колички, слингът и ергономичните раници са едно прекрасно решение.

За споменатите по-горе първи въпроси, които изникват в главата и тези, на които постоянно отговарям на улицата:

          Да, в зависимост от телесната ви структура и физическо състояние в началото може да тежи и да усетите дискомфорт. С носенето, мускулатурата Ви бива тренирана и свиква с тази тежест. В първите години Вие надявам се, така или иначе носите детето си на ръце доста често – слингът и ергономичната раница разпределят тази тежест по-равномерно. Ако не ми вярвате носете детето си 15 минути без и със слинг и се убедете сами, кой е по-лесния вариант.

          Дали това е здравословно и не вреди на детето – твърдо да, ако носите правилно! Препоръчвам на всеки, който не е сигурен да потърси консултант по бебеносене, за намиране на правилния слинг или ергономична раница и заучаване на коректните техники за връзване и носене. Тук искам да отбележа, че носенето с лицето напред не е нито здравословно, нито препоръчително дори да сте фен на Последният ергенски запой или просто да сте на мнение, че така детето вижда повече.

          Въпроса за цените е сложен. Моето наблюдение е, че в чужбина слинговете и ергономичните раници се превърнаха в страст за много майки. Те се колекционират, разменят, напасват цветово на облеклото и това разбира се допълнително увеличава цената. Но също така не е правилно да се гледа на слинга, като на просто парче плат. И тук има разлики в качеството, тъканите и условията на производство, които определят разликите в цените. Логично е, че ръчно тъкани слингове от естествен памук, лен, коприна, вълна няма как да бъдат евтини. И тук ви препоръчвам да се обърнете към консултант и да изпробвате различни неща преди да решите, какво да закупите.

Библиотеките за слингове предлагат голям избор и консултация, както и различни модели за закупуване или ползване под наем. Възможност за закупуване на изплащане също има. Информирайте се.  Бебеносенето е любов, която може да се докосне. Тук ще намерите слингове, ергономични раници, консултация и много съмишленици:

Библиотека за слингове „Вълшебен възел“

Facebook-страницата

 

 

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.