За съзнателното и внимателно преобуване на бебета и деца

На скоро засегнах темата за смяната на пелените. Умишлено пиша пелени за да не използвам оная разпространена марка, за еднократни пелени която е нарицателно за всички пелени – ненавиждам я! Та конкретно за преобуването – една тема, която не бива да се подценява и понякога ни създава повече трудности отколкото ни показва г-н Па****рс в рекламата – (не се сдържах).

За първи път ме заинтригува особено, когато една позната майка написа в общия чат, че вече и се налага да фиксира малкия си син с един крак, за да може да го преобуе. Картинката която ми изникна пред очите ме ужаси меко казано, но до този момент дъщеря ми, която беше доста по-малка не ми беше създавала подобни проблеми. От де да знам че на петия-шестия месец, когато бебетата почнат да стават доста подвижни, отказването на преобуване става по-скоро правило отколкото изключение и може да ми усложни живота толкова. Но и тогава не беше опция за мен да фиксирам детето с един крак – та се зачетох в темата и научих доста. Днес искам да споделя някои препоръки, с които се надявам да улесня и вашия живот.

Първото и най-важното е, че смяната на пелени е нещо лично и интимно. Да вдигнеш детето пред познати и непознати, да го миришеш и да провъзгласиш, че мирише и трябва да се преобуе незабавно, с присмех или нетактичен избор на думи и реакции – в това няма нищо грижовно, внимателно и любвеобилно. Даже напротив, в зависимост от възрастта на детето може да доведе до много болезнени чувства у детето, че е объркало нещо, нещо с него не е наред и срам от постъпката.

Не допускайте хора, които не придружават детето постоянно и нямат дълбока връзка с него, да поемат тази задача. Периодично изникващи баби или други роднини, много обичат да се предложат, защото „те да не би да не са преобували деца”. Благодарете учтиво и им дайте друга задача – например пазаруване или приготвянето на обяд за всички. С това ще направите голяма услуга на детето си. В чужбина, когато детето тръгва на ясла или детска градина, където има адекватен план за адаптация на детето към възпитателите и заведението, преобуването е една от последните функции, която поема леличката или възпитателката позната вече на детето.

Повечето деца се противопоставят, защото не обичат студа или влагата от мокри кърпички. Винаги се опитвайте да повивате на топло място. Постелка от агнешка кожа например създава топлина, мекота и уют и може да се ползва за много неща. Ако използвате мокри кърпи ги сложете за малко на парното или просто използвайте директно парцал напоен с топла вода или мийте под течаща вода с приятна температура. Това така или иначе е по-евтиния и здравословен вариант.

Има деца, които не обичат да бъдат слагани по гръб, защото им създава чувството на безпомощност. Ако детето може вече да стои изправено упражнявайте смяната в изправено положение. Има дори специални плотове за повиване с парапет по педагогиката на Еми Пиклер, но те разбира се скъпи и не знам дали се намират на българския пазар. Опитвайте се да го упражнявате в началото само в банята, за да избягвате сложното за почистване цапане при голяма нужда.

Не прекъсвайте детето ако в момента се занимава задълбочено с нещо. Страхът на детето следващия път пак да прекъснете играта му, може да провокира съпротива. Изобщо не е страшно да изчакате няколко минути или дори повече, за да дадете възможност на детето да довърши това което прави и му обясните предварително какви ще бъдат следващите ви стъпки за да е подготвено. Споменавам го, защото често наблюдавам родители, които панически вдигат детето и търчат с него все едно носят бомба със закъснител.

И винаги връщайте детето на мястото от където сте го взели, за да знае че може да продължи с дейността си от преди преобуването.

Отвличане на вниманието. Да! Най-шумната и святкаща играчка, която ви изкарва из равновесие и затова сте я скрили. Изваждайте я в този специален момент. Ключове, портмоне, огледало, телефон всичко е позволено в този момент щом ви помага да преобуете детето без рев, писъци и хватки!

И последно за най-смелите. Оставяйте детето по-често без пелена и просто бършете изцапаното и перете кърпите. В България хигиеничността и чистотата все още са едни от най-високите ценности, ако се съди по дискусиите във форумите и социалните мрежи, независимо от зачестяващите случаи на алергии и болести, които са ясен резултат от нарушен естествен имунитет на децата израстнали в почти стерилна обстановка. За ограбеното детство с мама, която все има да чисти, да не говорим. Това е друга обширна тема.

Децата оставяни често без пелени, се приучават по-бързо към ходене до нормална тоалетна, защото запазват чувството за това кога им се ходи и кога нещо идва. Еднократните високоабсорбиращи пелени са естествения враг на това чувство. Те го унищожават. Случаи на нощно напикаване до 15 годишна възраст в резултат от ползването на еднократни „висококачествени пелени вече не са рядкост. Темата импотентност при мъжете също се свързва с еднократните пелени и парниковия ефект, който създават. Горещо ви съветвам да се информирате за предимствата на многократните пелени или за метода за издържане на бебето от самото раждане. Та в тоя ред на мисли леко и безаварийно преобуване! Надявам се да съм ви дала някои нови идеи.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.