Родителството като лов на еднорози

Привет от мен, Abies Go, дзен родител или не съвсем майка-еднорог. Ще гостувам понякога при Mrs. Florens за споделяне и развиване на темите, свързани с осъзнато и ефективно родителство.
Имам мъж, куче и две деца. Едно, от които все още си го нося в корема. Бях дива тийнейджърка. Абсолютно стихийно бедствие. Нямаше празно. Концерти, купони, палатки, бутилки. Живот като от някой клип на рок банда.
Редовно ни плашеха с „онези страшни неща, които ще се случат“, когато се събудим като родители. Още в лудите си години с мъжа ми отричахме репликата „живейте сега, че после…“ или „пътувайте, сега ви е времето, че после…“. После ще пътуваме с децата си, ще живеем с децата си, ще сме щастливи с децата си.


Още сме в началото на този ни път, като родители. Не сме с десетилетия стаж. И да, пътуваме по-малко, пием по-малко, а аз дори не пуша (?!) Е, и?
Снощи човекът се събуди в два посред нощ, имаше нужда да поплаче, после да се поуспокои, след това да обиколи къщата и на финала да се „закачи“ до сутринта за гърдата. Знаете ли, не се оплаквам. И не мърморя. Това не е защото ми е лесно и не е защото всичко ми тече по вода. Това е неговият живот и аз като майка съм до него, за да го подкрепя. Случващото се не е, защото видиш ли детето си умира от кеф да тормози мама и тати денонощно.
Днес, след като се нахрани, знаете ли, чували ли сте онова жужене на щастливо детско гласче, което разтопява ледове и усмихва всички? Наблюдавали ли сте чистата и прекрасна игра на едно дете, което не знае, че има граници и е просто щастливо?
Не броя часовете сън или безсъние и няма да го направя. Родителството не е купчина цифри. Родителството е живот, емоция, пътешествие…през самия себе си, със себе си.


Първите думи в родилното за този нов живот са цифри. Информират те с цифри какъв размер е. После продължават с цифри. Колко са се променили онези първите цифри. Колко любов да му дадеш в шише, колко струва тази любов в пари, в колко часа трябва да си починеш от любовта. На коя дата да ти потвърдят, че любовта ти съществува. В колко часà и по колко чàса трябва да спи. Държат сметка по колко време и как даваш животоспасяващата любов. Определени са цифри за всичко. И лошо ти се пише, ако ти или твоят наследник сте извън определеното. Тогава едни по-вярващи хора започват емоционално и психически да се разпадат. Защото нещо между усещане и външното мнение не съвпада.
Това е началото на края.
Краят на щастието и удовлетворението, че си родител. Че с желания партньор сте създали и сте отговорни за цял един живот.
Прочиташ или чуваш още няколко истории за разбита психика, заради детето/децата. Срещаш още няколко зомбирали се и съвсем не щастливи и спокойни родители. И…
И всичко това се отразява. Отразява се първо на детето. Защото те са лакмус на нашите мисли, чувства, емоции. Отразява се на партньора. Защото той вижда, усеща една недобре чувстваща се половинка и не знае как да помогне. А и неспирно получава критики и съвети как да се подобри. Само че той не е Мъж 2.0.7, че да влиза в бокса за ъпгрейд. И той е личност. Личност, която също има своите мисли, страхове и емоции.
Не спирам да получавам коментари, че съм дзен, защото детето ми е еднорог. Да, приказно същество е. Но такива са всички деца. И при нас има неистов рев, тръшкане, безизходица… Това, че съм спокойна майка, не означава, че всичко се случва без усилия. Напротив, коства ми, коства ни много усилия, на цялото семейство, та дори и на кучето. Минаваме през разнообрази периоди. И ние си имаме нашите си проблеми. Да му се не знае, кой няма?! Но това не е причина да се демонизира родителството и да се стоварва цялата отговорност за пукнатините в нечия психика или отношения върху детето.
Родителствтото е просто нов, различен живот. За него е нужно готовност, търпение и увереност. Увереност в способностите ви като родители и увереност в любовта.
И да, нищо не е по план. В това се крие същността.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.